Huidkanker neemt toe in Nederland

Het aantal mensen met huidkanker neemt nog steeds toe. Ieder jaar telt Nederland ongeveer 77.000 nieuwe gevallen van deze gevaarlijke kwaal. Daarmee is het aantal diagnoses van 1990 tot 2020 vervijfvoudigd naar 22063 gevallen per jaar!

Vormen van huidkanker

De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn: het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Deze vormen zijn maligne ofwel kwaadaardige huidafwijkingen. Het basaalcelcarcinoom komt het meest voor. Naast deze maligne huidafwijkingen bestaan er ook benigne, de goedaardige huidafwijkingen. Daarnaast kennen we ook nog de premaligne huidafwijkingen. Premaligne huidafwijkingen zijn een voorstadia van de kwaadaardige variant. Bij het krijgen van huidkanker spelen zowel endogene oorzaken als exogene oorzaken een belangrijke rol. Endogene oorzaken zijn bijvoorbeeld aanleg en veroudering. Onder exogene oorzaken valt bijvoorbeeld de blootstelling aan UV-straling.

Hoe kan je huidkanker herkennen

Het is als huidspecialist maar ook als huisarts steeds belangrijker kennis te hebben over kanker in de huid. Er is een snelle toename zichtbaar en daarom is het belangrijk dat vlekjes en plekjes in een vroeg stadium worden herkend. Bij Arioque Esthétique zien wij al in een vroeg stadia potentiele huidkanker. Dit komt omdat wij beschikken over de juist kennis. Wanneer we onregelmatigheden zien of een vermoeden hebben van huidkanker of een voorstadia daarvan, dan verwijzen we je direct door naar een gespecialiseerde arts. We kijken bij onze klanten dus niet enkel naar opties voor huidverbetering maar hebben ook oog voor verdachte plekjes.

Preventie

Zoals men zegt, ‘’voorkomen is beter dan genezen’’. Deze stelling geldt zeker als het gaat om kanker in de huid. Bij Arioque Esthétique staat preventie centraal in al onze behandelingen. Daarom maken wij onze klanten ook steeds bewust van het belang van bijvoorbeeld het gebruik van zonnebrandcrème of een dagcrème met een SPF factor. Indien gewenst krijgen klanten tevens voorlichting over hoe schadelijk de zon en zonnebanken voor hun huid kunnen zijn.

Chat openen